Kamerlid Katrien Houtmeyers lijsttrekker van N-VA Tielt-Winge bij gemeenteraadsverkiezingen 2024

Op 6 september 2023

Kamerlid Katrien Houtmeyers, die van Leuven naar Tielt-Winge verhuisde, wil graag burgemeester worden van haar gemeente na de volgende regionale verkiezingen in oktober 2024. Maar wie is Katrien eigenlijk? Wat drijft haar, zowel op politiek als op privévlak? Wij hadden een babbel met haar en vroegen het haar op de vrouw af.

Waarom ben je teruggekomen naar Tielt-Winge?

“Bij de vorige verkiezingen had de partij mij gevraagd om de afdeling  in Leuven te ondersteunen. Ik heb dat gedaan en N-VA Leuven heeft in 2018 een geweldige stap vooruit gezet in zetelaantal. Een half jaar later ben ik op de federale lijst verkozen als parlementslid met 12.000 voorkeurstemmen. Ik heb mijn plicht gedaan, maar nu keren we terug naar het dorp waar we sinds 2011 woonden. Net als de rest van mijn gezin woon ik hier bijzonder graag, de keuze was dus niet moeilijk. (lacht) Ons Estelleke loopt hier school in het Hagekind. En zowel onze kinderen als wijzelf hebben hier een hechte vriendenkring uitgebouwd. Kortom, Tielt-Winge is onze thuis.”

Je bent naast politica in het parlement ook nog moeder en onderneemster. Is dat geen zware combinatie?

“Ik moet toegeven dat het niet altijd eenvoudig is om die drie functies te combineren, maar over het algemeen lukt het om alle borden in de lucht te houden. Mijn aandacht gaat natuurlijk ook naar ons bedrijf, dat geleid wordt door mijn man, uit een groep ondernemingen bestaat, dat 60 mensen tewerkstelt en gevestigd is in de REMY-toren in Leuven. Maar mijn man en ik maken goede afspraken over ons gezinsleven. Zo delen we de zorg voor onze kinderen. Ik probeer zo gestructureerd mogelijk te leven en regelmatig te ontspannen.”

Ontspannen zeg je, wat houdt dat in?

“Ik lees en sport graag, vooral zwemmen en wandelen in onze fantastisch mooie regio. Daarnaast nemen we regelmatig tijd om er samen met het gezin op uit te trekken. Een druk beroepsleven kan maar functioneren als je jezelf regelmatig wat rust geeft.”

Je bent actief in het federaal parlement. Met welke dossiers houd je je daar vooral bezig?

“Gezien mijn achtergrond als onderneemster zetel ik in de commissie economie waar ik heel specifiek de materies opvolg voor onze kmo’s en zelfstandigen. Zij vormen een zeer belangrijke groep in ons economisch weefsel en verdienen ondersteuning op alle niveaus. Op federaal vlak zitten we met N-VA in de oppositie en wordt de economie gestuurd door Waalse socialisten… Je zal wel begrijpen dat ik veel werk heb om het beleid zo veel mogelijk bij te sturen vanuit de oppositie. Verder volg ik ook de commissie sociale zaken, wat dan weer te verklaren is door mijn achtergrond als arbeidspsycholoog. Op sociaal vlak ben ik grote voorstander van het principe ‘wie werkt, moet meer overhouden’. Daar zet ik in de commissie dan ook op in.”

Volgend jaar zijn er niet alleen gemeenteraadsverkiezingen maar ook nationale verkiezingen. Je bent verkozen als parlementslid in onze provincie, ga je je opnieuw verkiesbaar stellen?

“Ik denk het wel. Ik ben in ieder geval ter beschikking van de partij. Ik doe mijn werk in het parlement heel graag en ik ben er ook van overtuigd dat een burgemeester met een nationaal mandaat een grote meerwaarde kan zijn voor een gemeente.” (knipoogt)

Voor de gemeenteraadsverkiezingen ben je dus lijsttrekker voor N-VA en bijgevolg ben je ook kandidaat-burgemeester. Waarom?

“Zoals ik al zei, voel ik me echt thuis in Tielt-Winge en ik ben ervan overtuigd dat ik een meerwaarde kan betekenen voor ons dorp, onder andere door mijn nationale ervaring. Ik denk als een ondernemer en wil vooruit. Ik heb sterk de indruk dat er op dit moment veel te weinig beweegt in de goede richting. De gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar zijn belangrijk en onvoorspelbaar gezien de stemplicht is afgeschaft en de grootste partij het initiatiefrecht heeft tot het vormen van een coalitie. Voor mij is het doel duidelijk: we moeten de grootste partij worden om een duidelijke verandering te realiseren. We zullen ons uiterste best doen om de kiezers in Tielt-Winge te overtuigen. Want de kiezer zal beslissen, zoals het hoort in een democratie.”

Wanneer start de campagne?

“Die is al lang bezig. Campagne voeren in de laatste maanden voor de verkiezingen is niet meer van deze tijd. Elke dag mensen overtuigen met argumenten en realisaties: dat is wat telt. Dus om op je vraag te antwoorden: de campagne is gestart de dag dat ik mij engageerde om een politiek mandaat op te nemen. We zijn natuurlijk wel recent begonnen met onze lijstvorming. Samen met onze voorzitter Jo Smekens en de bestuursleden zoeken we kandidaten uit alle deelgemeentes om de lijst te versterken. Over wie onze lijst komt versterken, zullen we in de komende maanden communiceren. Ik kan wel zeggen dat er al zeer sterke kandidaten zich hebben aangesloten. Als er nog Tielt-Wingenaars zijn die het zien zitten om samen met mij hun schouders te zetten onder een beter Tielt-Winge, mogen ze altijd Jo Smekens of mezelf contacteren.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is