Verdeelde gemeenteraad steunt fraudeonderzoek

Op 17 april 2021

Om fraude op de sociale huurmarkt te bestrijden lanceerde Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele een raamovereenkomst voor sociale verhuurders die onderzoek willen voeren naar buitenlands bezit. In de Tielt-Wingse gemeenteraad stelde N-VA voor om hiervan gebruik te maken. Dit leidde tot een chaotische discussie. Uiteindelijk werd het voorstel goedgekeurd met steun van de gemeenteraadsleden van Open VLD en CD&V tegen de burgemeester in.

Op de gemeenteraad van 15 april stelde N-VA-fractievoorzitter Tom Werner voor om in te gaan op de nieuwe raamovereenkomst die het makkelijker maakt voor sociale verhuurders om onderzoek te doen naar buitenlandse eigendommen van sociale verhuurders. “Sociale huurwoningen moeten worden voorbehouden voor de mensen die er effectief recht op hebben. Wie een sociale woning huurt, mag niet tegelijkertijd een eigen woning bezitten. De controle op binnenlands onroerend bezit kan door de sociale verhuurder eenvoudig gecontroleerd worden, maar voor buitenlandse eigendommen is dat niet zo makkelijk. Niemand kan aanvaarden dat iemand die meerdere huizen of percelen bezit, aanspraak kan maken op een sociale woning. Wie al een woning bezit, verliest daardoor zijn recht op een sociale woning. Deze vorm van fraude moet dan ook maximaal worden aangepakt, zowel in binnen-als in buitenland.” aldus N-VA-fractievoorzitter Tom Werner.

De Vlaamse Regering heeft een raamovereenkomst met een pool van private onderzoeksbureaus afgesloten die gespecialiseerd zijn in het onderzoek naar onroerende goederen in het buitenland. Wie een sociale woning verhuurt zal, zonder administratieve rompslomp, hierop beroep kunnen doen. Minister Diependaele voorziet daarvoor een subsidie voor sociale verhuurders die beroep doen op het raamcontract.

De discussie in de gemeenteraad liep echter uit de hand toen de burgemeester en een raadslid van Samen de fractievoorzitter van N-VA verweten een nationaalsocialist te zijn. Zij vergeleken het fraudeonderzoek dat N-VA voorstelde met de misdaden van het nationaalsocialisme en verwezen daarbij onder andere naar de Jodenvervolging en het dragen van een gele ster. Uiteindelijk keurde alle leden van de meerderheid het voorstel goed. Enkel de burgemeester en één ander lid namen niet deel aan de stemming.

“De uitlatingen van de burgemeester en het raadslid van Samen kan ik enkel betreuren. Sociaal rechtvaardig beleid vergelijken met nationaalsocialisme is beneden alle peil. Hun tussenkomsten waren een gemeenteraad onwaardig. Ik ben echter opgetogen dat de mandatarissen van Open VLD hun burgemeester niet zijn gevolgd. Ik wil zowel hen als de collega’s van CD&V bedanken voor hun steun aan het voorstel. Zij hebben ervoor gekozen om hun verantwoordelijkheid op te nemen en in te zetten op het bestrijden van fraude in de sociale huisvestingssector. Het is belangrijk dat wij als gemeenteraad dit signaal uitsturen.” besluit N-VA-fractievoorzitter Tom Werner.

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is