Programma 2024

1. Meer transparante communicatie naar de burger

Onderzoek na onderzoek wijst uit dat de burger zich het best voelt bij een heldere en transparante communicatie vanwege het gemeentebestuur. Daarom willen we de inwoners van Tielt-Winge zo goed mogelijk informeren over het beleid dat we voeren. Verder willen we inwoners, ondernemers en organisaties ook voldoende inspraak geven. Deze moet de ‘gele draad’ vormen in ons gemeentebeleid.

Concreet willen we:

  • Een transparant beleid voeren bij de voorbereiding van nieuwe projecten. De burger moet vanaf de eerste stap betrokken én voldoende geïnformeerd worden. We organiseren informatie- en participatiemomenten voorafgaand aan de ontwerpfase en/of voorafgaand aan de start van grotere projecten. Zo krijgen inwoners tijdig de mogelijkheid om hun bezorgdheden uit te drukken en advies te geven.
  • Inspraak geven over het benutten van recreatiegronden en ongebruikte gebouwen. Hier geldt het principe: ‘met meer weten we meer’. Als inwoners mee mogen nadenken over nieuwe invullingen leidt dit ongetwijfeld tot een grotere gedragenheid en meer begrip voor praktische zaken eigen aan projecten.
  • Adviesraden (zoals jeugd-, cultuur-, sport- en andere raden) nieuw leven inblazen. We willen deze adviesraden opnieuw de functie geven die ze verdienen. Het is onze bedoeling om deskundigen, inwoners en verkozenen samen te brengen rond verschillende thema’s. Zo krijgen we niet alleen een beter inzicht in deze materie, maar voelen de inwoners zich ook meer betrokken.
  • Een burgeradviesraad oprichten, die wordt samengesteld door vertegenwoordigers van zorgzame buurten, zodat we actief kunnen luisteren naar de bezorgdheden en ideeën van onze burgers.

Ook willen we volop inzetten op een vlotte, open, toegankelijke, eenvoudige en waar mogelijk digitale dienstverlening. De burger moet tijdig geïnformeerd worden over de stand van zaken van zijn (aan)vragen en dossiers.

Concreet willen we:

  • Onze gemeentelijke website moderniseren zodat deze nog klantvriendelijker wordt. Informatie dient op een aantrekkelijke, geordende, eenvoudig toegankelijke en vlot doorzoekbare wijze op de gemeentelijke webpagina ter beschikking te staan. Waar nodig ook aangevuld met de online in te vullen formulieren.
  • Werk maken van één fysieke onthaaldienst en één digitaal toegangspunt, zodat inwoners gemakkelijk hun weg vinden in onze dienstverlening.
  • Regelmatig klanttevredenheidbevragingen en een kwaliteitsdoorlichting organiseren om een permanente vinger aan de pols te houden.
  • Burgemeester en schepenen beter bereikbaar maken, zowel fysiek als digitaal.

2. Contactmomenten organiseren tussen bestuur en burger

De kloof tussen de burger en de politiek is nooit zo groot geweest als vandaag. En dat is spijtig, want hoe minder contact, hoe minder begrip in beide richtingen. Politici hebben er nochtans alle baat bij om veel en vaak in gesprek te gaan met de inwoners. Alleen zo leren ze de  noden en de wensen van de burger kennen, en alleen zo kunnen ze er effectief mee aan de slag gaan.

Concreet willen wij:

Meer contactmomenten organiseren tussen bestuur en burger, zoals een nieuwjaarsreceptie waarop alle inwoners worden uitgenodigd.

3. Betere ondersteuning van de verenigingen, de hoeksteen van ons sociaal weefsel

Verenigingen zijn onmisbaar in een gemeente. Door hun vrijwillige en belangeloze inzet ontstaat er een sociaal weefsel dat mensen samenbrengt en vereenzaming tegengaat. Als gemeentebestuur zijn we dus verplicht om onze verenigingen op alle mogelijke manieren te ondersteunen.

Concreet willen we:

  • Discriminatie tussen verenigingen stopzetten. We zullen objectieve criteria opstellen om aan alle verenigingen op ons grondgebied de kans te geven om dezelfde ondersteuning te krijgen.
  • Vrijetijdssubsidies op een doordachte manier toekennen. De kwaliteit moet hierbij liggen op lokale verenigingen die investeren in een kwaliteitsvolle jeugdopleiding.
  • Logistieke steun voorzien voor verenigingen, in de vorm van gemeentelijke infrastructuur en gemeentelijk materiaal (ontleen- en deelfunctie) zonder dat retributies hen de das omdoen.

4. Structurele en financiële ondersteuning van onze sport- en jeugdwerking

Wij zijn ervan overtuigd dat elke inwoner van onze gemeente moet kunnen genieten van een goed onderhouden en veilige infrastructuur voor binnen- en buitensport en voor andere vormen van vrijetijdsbesteding. Het is dus belangrijk dat we onze sport- en jeugdwerkingen zowel structureel als financieel ondersteunen waar we kunnen.

We vinden het daarbij vooral belangrijk om de beschikbare middelen efficiënter in te zetten. Alleen zo kunnen we rationele keuzes maken in het belang van elke vereniging en belastingbetaler. In een kleine gemeente als Tielt-Winge heeft het bijvoorbeeld geen zin dat elke deelgemeente een eigen universele sporthal heeft. Het lijkt ons beter om per gemeente toe te spitsen op een bepaalde sportdiscipline.

Concreet willen we:

  • Solveld behouden als centrum voor zaalsporten, mits een update van de bestaande accommodatie.
  • De accommodatie in Sint-Joris-Winge behouden als voetbalcentrum voor zowel jeugd als volwassenen.
  • Bekijken of Meensel-Kiezegm met zijn Eddy Merckx-erfenis kan promoveren naar een fietszenuwcentrum.
  • Onderzoeken of Houwaart een centrum voor klassieke volksspelen kan krijgen, met een omkadering voor wandelaars. Op die manier kan ook het dorpsgevoel bevorderd worden.
  • Met alle betrokkenen in debat gaan over bovenstaande beslissingen. Het is belangrijk dat de bevolking betrokken wordt bij de bestemming en uitbouw van de sportieve accommodaties in onze gemeenten.
  • De Dag van de Jeugdraad en de Buitenspeeldag ook de komende jaren voortzetten.
  • De bestaande speelpleintjes verbeteren, indien nodig. Niet alleen de speeltoestellen zelf moeten veilig zijn, ook de verkeerssituatie in de buurt. Kan de veiligheid van een speelplein niet gegarandeerd worden, dan gaan we op zoek naar alternatieven.

5. Inzetten op lokale buurtinformatienetwerken en op een betere samenwerking tussen politie, burgers en gemeente in de strijd tegen criminaliteit

Als partij willen we inzetten op de zogenaamde buurtinformatienetwerken (BIN) waarbinnen de politie, het lokale bestuur en de burgers een samenwerking aangaan om de veiligheid in een bepaalde buurt te vergroten. Als er ergens een onveiligheidsgevoel heerst, willen we dit in kaart brengen en aanpakken.

Tielt-Winge is vandaag een rustige en relatief veilige gemeente. Dat willen we zo houden, en eventueel nog verbeteren.

Concreet willen we:

  • Meer blauw op straat.
  • Een lik-op-stukbeleid wat betreft het nemen van sancties.
  • Permanente camera’s met controlekamer.
  • Een betere verlichting op bepaalde locaties.
  • De politiebevoegdheden van de burgemeester beter kenbaar maken. Zo kan de burgemeester vandaag al GAS-boetes opleggen voor onder andere sluikstorten, overlast, samenscholingen, nachtlawaai en vuurwerk.
  • Ook parkeerovertredingen (GAS 4) en snelheidsinbreuken (GAS 5) laten opnemen in het GAS-reglement.
  • Een lokale GAS-vaststeller aanwerven.

6. Beter onderhoud, toegankelijker en meer beschikbaar maken van het patrimonium

We moeten ons patrimonium als een goede huisvader beheren, zodat het ten dienste kan staan van elke burger in Tielt-Winge.

Concreet willen we:

  • De staat onderzoeken van de gebouwen en monumenten die door de gemeente worden beheerd en nagaan of een renovatie/restauratie aan de orde is, rekening houdend met de klimaatdoelstellingen en budgettaire mogelijkheden. Zo kunnen we nagaan welke noden er nog bestaan in onze gemeente.
  • Een kerkenbeleidsplan uittekenen voor de herbestemming van de parochiekerken. Zo willen we dit waardevolle patrimonium een duurzame, maatschappelijke meerwaarde geven.

7. Inzetten op meer verkeersveiligheid, onder andere rond scholen, verenigingslokalen en winkelcentra

Omdat het een basisrecht is om je ook buitenshuis veilig te kunnen bewegen, willen wij een haalbaar verkeersveiligheidsplan uitrollen in Tielt-Winge. Hierin willen we de gevaarlijke punten in kaart brengen en aanpakken. We denken in de eerste plaats vooral aan school- en jeugdomgevingen en winkelcentra zoals het Gouden Kruispunt.

 

Concreet willen we:

  • Autoluwe schoolomgevingen implementeren en mensen stimuleren om met andere vervoersmiddelen naar schoolomgevingen te komen.
  • Alles in het werk stellen om van onze gemeente een SAVE-gemeente (samen actief voor veilig verkeer) te maken, die zicht richt op meer verkeersveiligheid, in het bijzonder voor kinderen en jongeren.
  • Een uniforme en duidelijke snelheidsbeperking 30-50-70 invoeren. Die ontbreekt vandaag nog in onze gemeente.
  • De bestaande trage wegen in kaart brengen en nagaan of er nog nieuwe doorsteekjes of trage verbindingen mogelijk zijn die nuttig kunnen zijn voor voetgangers en fietsers.
  • De verkeersstromen in kaart brengen, sluipverkeer ontmoedigen en het doorgaand verkeer maximaal op de hoofdwegen houden.  

8. Aanleg en beter onderhoud van fiets- en wandelpaden

Hoewel onze gemeente voor alle weggebruikers veilig en vlot bereikbaar moet zijn, schenken we toch extra aandacht aan de zwakke weggebruikers. Fietsen en wandelen moeten gestimuleerd worden. Niet alleen omdat het gezond, duurzaam en economisch is, maar ook  omdat het de veiligheid op onze wegen ten goede komt. Het is dus belangrijk dat we fietsers en wandelaars maximaal ondersteunen.

Concreet willen we:

  • Eenvoudige fietsbevorderende maatregelen nemen, zoals fietsen- en stepstallingen, die slim gelegen zijn aan haltes van het openbaar vervoer, wandelvertrekpunten, horecazaken of andere vrijetijdsbestedingsinitiatieven.
  • Nagaan in hoeverre er extra fiets- en wandelpaden moeten aangelegd of heraangelegd worden.

9. Meer inzetten op streektoerisme als ‘Parel van het Hageland’

Tielt-Winge heeft verschillende toeristische parels die nog meer in de kijker mogen staan. Denk aan het Troostenbergbos, het Walenbos, het kabouterbos, de musea in Meensel, de Vlooybergtoren, de wijnbouw, ... Allemaal potentiële trekpleisters die meer mensen naar onze gemeente zouden kunnen lokken mochten ze nog meer bekend zijn. Daarom willen we een wervend toeristisch beleid voeren dat vooral inzet op beleven en genieten.

Concreet willen we:

  • Investeren in meer faciliteiten voor bezoekers, zoals picknickweides, (straat)meubilair, informatieve borden, selfiemogelijkheden bij monumenten en de aanduiding van historische ankerpunten.
  • Onze hotpots nog meer toegankelijk maken door onder andere in te zetten op bewegwijzering en parkeermogelijkheden.
  • Ons logiesaanbod meer in de kijker zetten. Voor de opening van het toeristisch seizoen kunnen we jaarlijks een evenement organiseren waarop alle horeca- en logiesuitbaters zichzelf voorstellen aan een infostand. Bezoekers maken op die manier kennis met het aanbod aan toerisme en horeca.

10. Ondersteunen en aanmoedigen van zelfstandigen en ondernemers

Zelfstandigen en ondernemers zijn de drijvende motor van onze economie. Zonder hen geen welvaart. Het is dan ook een belangrijke taak van een lokale overheid om hen te ondersteunen in hun ondernemerschap.

Concreet willen we:

  • Overleg- en ontmoetingsmomenten voor handelaars organiseren waar zij hun netwerk kunnen opbouwen en uitbreiden.
  • Onderzoeken of we een maandelijkse markt kunnen organiseren die afwisselend plaatsvindt in de verschillende deelgemeenten.
  • Gemeentelijke infrastructuur delen voor de lokale handel, onder andere voor handelaars wiens commerciële activiteiten bemoeilijkt worden door wegenwerken of voor start-ups en jonge ondernemers.
  • Elke nieuwe ondernemers twee bewegwijzeringsbordjes geven zonder aanvraagprocedure, zodat ze ook zichtbaar worden in het straatbeeld.

11. Opwaarderen van de dorpskernen en pleinen door in te zetten op kwaliteitsvolle en aangename open ruimtes

Iedereen is het er roerend over eens: Tielt-Winge is een mooie gemeente met heel wat troeven. Daar mogen we trots op zijn! Toch kan het altijd nog beter. Wij willen vooral de aantrekkingskracht van de verschillende deelgemeenten nog verhogen door de dorpskernen en -pleinen op te waarderen. En dat doen we dan weer door resoluut in te zetten op kwaliteitsvolle en aangename open ruimtes, iets wat vandaag volledig ontbreekt in Tielt-Winge. Ontwikkelen van groene pleinen met accommodatie voor jong en oud is een must om een écht warme gemeente te worden.

Concreet willen we:

  • Meer groenaanplantingen en bankjes integreren in onze dorpskernen en dorpspleinen.
  • Inzetten op kwalitatieve, verdichte woonkernen met oog voor voldoende open ruimte wat het comfort en de leefbaarheid ten goede komt.
  • Ontmoetingsplekken creëren in de buurt.
  • De integratie van open groene ontmoetingsruimtes verplichten bij nieuwe verkavelingen.

12. Een actief beleid voeren tegen vereenzaming en meer inzetten op zorg, van kind tot oudere

Het voordeel van leven in een dorp is dat de kans op vereenzaming er minder groot is. De kans op een goed contact met je buren is nu eenmaal groter in een kleinere gemeente dan in een stedelijke omgeving. Daar willen wij in Tielt-Winge dan ook op inspelen door het contact tussen onze inwoners te bevorderen.

Concreet willen we:

  • Ontmoetingsplekken in de buurt creëren, hetzij in gebouwen, hetzij in de natuur.
  • Buurtcomités helpen (her)activeren tot zorgzame buurten en hun verbindende activiteiten ondersteunen. Dat kan door middel van kleine subsidies, drukwerk of het leveren van meubilair.
  • De applicatie Hoplr lanceren in Tielt-Winge. Hoplr is een online, besloten netwerk waarop je berichten kan plaatsen en lezen die te maken hebben met het buurtleven, zoals spullen lenen of uitwisselen, hulp vragen voor een klusje, ... Op die manier proberen we het contact tussen buren nieuw leven in te blazen.

Als zorgzame gemeente doen we er alles aan om al onze inwoners te ondersteunen, van baby tot senior.

Concreet willen we:

  • Jonge gezinnen ondersteunen door een breed aanbod te voorzien in het Huis van het Kind.
  • Voldoende kwaliteitsvolle plaatsen in de kinderopvang voor niet-schoolgaande kinderen aanbieden, door een goede inventaris op te maken voor toekomstige ouders, door beter in te spelen op toekomstige noden en door de job van kinderbeleid(st)er aantrekkelijker te maken qua werkuren en jobinhoud.
  • Een nog betere naschoolse kinderopvang aanbieden door een laagdrempelig aanmeldsysteem in te voeren en door het aanbod te laten groeien op basis van demografische veranderingen.
  • Een kwaliteitsvol aanbod voorzien voor vakantieopvang van kinderen en jongeren door de werking van de Grabbelpas, de Swappas en de sportweken te evalueren en eventueel bij te sturen, en door het aanbod van initiatieven te centraliseren op de gemeentelijke website.
  • Actief samenwerken met de scholen op ons grondgebied en hen ondersteunen door vervoer tussen school en buitenschoolse activiteiten te faciliteren.
  • Een goede ouderenzorg implementeren door een folder op te stellen met daarin het volledige zorgaanbod voor ouderen met een zorgvraag, door eenzaamheid actief op te sporen via buren, huisartsen, sociale dienst, … en door een onthaal te voorzien waar zorgvragers terechtkunnen met hun bezorgdheden en doorverwezen worden naar de juiste diensten.

13. Installeren van een contactpunt ter ondersteuning van burgers met zorgvragen rond welzijn

We willen de inwoners van onze gemeente maximaal ondersteunen bij al hun zorgvragen. Want onze belangrijkste prioriteit zijn natuurlijk gelukkige Tielt-Wingenaars.

Concreet willen we:

  • Een breed geïntegreerd  onthaal installeren, in samenwerking met de eerstelijnszone, waar mensen met een zorgvraag terechtkunnen. Hier verwijzen we hen door naar de juiste instantie binnen het zorglandschap.
  • Het zorgaanbod binnen onze gemeente blijven verruimen.
  • Een jaarlijks open-oor-moment organiseren om te luisteren naar de noden en wensen van de eerstelijnszorgers.

14. Beschermen van het landelijke karakter van onze dorpskernen

Tielt-Winge is een landelijke gemeente en dat willen we graag zo houden. Wie zich in onze gemeente vestigt, weet dat we geen voorstad zijn van Leuven of Aarschot en dat ook niet ambiëren. Integendeel, we willen het landelijke karakter zo veel mogelijk vrijwaren, zodat Tielt-Winge ten allen tijde een rustpunt kan zijn voor inwoners en bezoekers.

Concreet willen we:

  • Hoogbouw tegengaan. Appartemensgebouwen met meer dan drie bouwlagen? horen thuis in een stedelijke omgeving, niet in een landelijke gemeente als Tielt-Winge.
  • Sluipverkeer ontmoedigen door het doorgaand verkeer zo veel mogelijk op de hoofdwegen te houden. Op die manier ontlasten we de woonstraten. Dit doen we in samenspraak met bewoners: samen stellen we de probleempunten vast en werken we naar een oplossing die zowel de rust in de buurt als de vlotte bereikbaarheid van gemeentelijke diensten en handel garandeert.
  • Zwaar vervoer weren uit de dorpskernen. Zo vrijwaren we niet alleen de rust, maar ook de veiligheid van inwoners en bezoekers.
  • De dorpsgezichten beschermen.

15. Vol inzetten op Vlaamse, federale en Europese subsidies

Het is belangrijk dat we elke euro zo efficiënt mogelijk besteden. Omdat we het geld niet altijd bij de belastingbetaler willen halen, is het broodnodig om ook andere financieringsvormen aan te boren en de mogelijkheden die er zijn, te benutten. Alleen zo zal de gemeente in staat zijn om projecten te realiseren en Tielt-Winge uit zijn winterslaap te halen zonder dat de inwoner (en de toekomstige generaties) opgezadeld wordt met torenhoge schulden.

Concreet willen we:

  • Uitzoeken voor welke subsidies (provinciale, Vlaamse, federale, Europese) onze projecten in aanmerking komen en hier maximaal gebruik van maken.
  • Uitkijken naar alternatieve financieringsvormen zoals leasing, crowdfunding, cofinanciering of het aantrekken van privékapitaal.
  • Uitgaventoetsingen organiseren waarbij we elke uitgave, subsidie en premie oplijsten en toetsen aan het oorspronkelijke doel. Alleen zo kunnen we onze gemeentelijke financiën gezond houden.